Bagt amerikansk cheesecake med jordbærtopping

Bagt amerikansk cheesecake med jordbærtopping

Jeg er ikke gode venner med husblas eller gele af nogen art. Derfor denne (rigtige) cheesecake.

Den er til 16-20 personer, alt efter hvor søde tænder der er i selskabet. Opskriften er fra Kraft foods hjemmeside. Det er dem, der laver Philadelphia flødeost. Det er derfor at målene er så mærkelige – de er oversat fra amerikansk.

2,4 dl kiksekrummer af grahamskiks (f.eks. Digestive)
3 spsk sukker
3 spsk smeltet smør
1134 g flødeost, blødgjort med elpisker (det er altså næsten 6 pakker!)
2,4 dl sukker
3 spsk mel
1 spsk vaniljeekstrakt
2,4 dl creme fraiche 18%
4 æg
0,8 dl kernefri jordbærmarmelade (den blendede slags) – Kan udelades
Det er bedst at alle ingredienser har stuetemperatur før du går igang. Det er med til at forhindre at kagen sprækker. Tænd ovnen på 165 grader. Foer en alu-bradepande på 22×33 cm med stanniol, og lad folien være for lang ved håndtagene. På den måde kan du nemmere få kagen op ad bradepanden, når den skal serveres.

Bland kiksekrummer, smør og sukker og pres det mod bunden af bradepanden med noget fladt, f.eks. bunden af et decilitermål. Bag den i 10 minutter.

Bland flødeost, sukker, mel og vanilje i en stor skål og pisk med elpisker indtil det er godt blandet. Tilsæt creme fraiche og pisk godt. Tilsæt ét æg ad gangen og pisk kun lige til ægget er væk – ikke for meget. Hæld blandingen over kiksebunden og smør den jævnt ud.

Læg forsigtigt små skefulde marmelade overnpå ostemassen, jævnt fordelt over hele kagen, og brug en kniv eller skaftet på en ske til at røre lidt cirkler i overfladen, så marmeladen danner lidt marmorering på toppen af kagen. Dette kan udelades, så cheesecake’en er helt ‘plain’. I så fald kan den serveres med friske bær eller en afkølet bærsauce til.

Bag kagen i 40 minutter, eller indtil midten er næsten fast. Den skal være lidt blævret på midten, men kun lidt. Køl kagen i mindst 4 timer før servering.

Tips:

Man kan spare lidt kalorier ved at erstatte noget af flødeosten med light, og creme fraichen ligeså. Det siger Kraft selv, men det har jeg ikke prøvet.

Erstat marmeladen med 450 g frosne bær, som er tøet, drænet og blendet. Evt. tilsat sukker.